Kylling Og Syltet Sitron Tagine Med Khobz

DSC_9677DSC_9632

DSC_9637

Et av dagene våre i Marrakesh bestilte vi en pakketur til en berber landsby, Atlas fjellene, Ourika valley og en foss. På den turen spiste vi lunsj i et nydelig hotell som ligger midt i Ourika valley og hvor du enn ser har du utsikt til de snøbelagte atlas fjellene. Det var et av de beste måltidene vi hadde i løpet av den uken. Vi ble servert en liten meze av en slags krydret tomatsaus, salater og den alltid tilstedeværende marinert oliven og selvfølgelig fersk brød til forrett. Etterfulgt av kylling tagine og til slutt eple terte av noe slags.

Alt var nydelig, men det aller beste med det måltidet var uten tvil beliggenheten. Det var et av de sjeldne solskinnsdagene vi hadde den i løpet av uka og selv om fjellene var snødekt kunne vi sitte på takterrassen og ta inn utsikten sammen med maten. Etter måltid(ene) kunne vi vandre rundt i en stor urtehage (fortsatt med fantastisk utsikt over fjellene) og slappe av ved et av de mange benkene.

DSC_9638

Her har jeg forsøkt å gjenskape noe av den dagens opplevelser ved å lage en kylling tagine, med det rustikke brødet Khobz som er så klassisk i det marokkanske kjøkkenet. Og selv om alt var så fortreffelig (hahaha, jeg må le litt av det gammel dame ordet der) vil den dagen aldri kunne gjenskapes her i Norge midt i vinteren. Men likevel er dette den beste tiden på året for denne retten. Når det er guffent og grått ute og du kun har lyst til å pakke på med kaloriene for å beskytte mot vinterkulden. Dette her er der oppe på listen over topp kose mat.

Min versjon av taginen har et par flere trinn enn slik den vanligvis lages, men himmel og hav (hva skjer med gammel dame språket her i dag) for en belønning. Så dersom du lager dette anbefaler jeg at du ikke hopper over noen av trinnene. Og den syltede sitronen? Den er en absolutt MUST! Du finner det helt sikkert i en innvandrerbutikk i nærheten av deg.

Forresten så må du faktisk ikke ha en tagine form for å lage denne retten. Funker helt fint med en jerngryte med lokk som kan gå inn i ovnen, dersom du ikke har det heller kan du bruke en ildfast form med lokk eller dekk formen med aluminium. Dersom du ikke har det heller kan du fortsatt lage det i en vanlig gryte på komfyren. Eller så kan du bare ringe på hos meg og låne en. Jepp, jeg vil virkelig at alle skal prøve dette!

DSC_9649DSC_9655

Khobz
Gir 2 store flatbrød

300 ml lunken vann
500 g mel
1/2 ts salt
1 ts sukker
25 g fersk gjær
1 ss argan olje eller oliven olje
Sesamfrø (valgfri)

Rør ut gjæret og sukkeret i det varme vannet til det er helt oppløst, legg til side til gjæret begynner å skumme ca 5 min.  I en stor bolle rør sammen mel og salt til det er godt blandet, ha i gjærblanding og olje. Elt deigen i ca 10 min for hånd eller 4-5 min med kjøkkenmaskin i først svak hastighet og når deigen begynner å komme sammen skrur du opp hastigheten. Deigen skal være ganske fast og ikke særlig klebrig, form deigen til en ball, dekk bollen med en ren klut eller plastfolie og plasser i et varmt sted for å heve i 30 min.

Vend ut ferdig hevet deig og del det til to like store deler og form til to ball. Kjevle ut deigen til to runde flatbrød, ca 15 cm i diameter og 3 cm tykkelse. Plasser brødene på bakepapir kledd plate, dekk og legg til etterheving i 30 minutter.

Forvarm ovnen på 200 grader. Jeg børstet brødet med mer argan olje for smakens skyld, men dersom det er foretrukket eller du ikke har argan olje kan du børste det med sammen pisket egg. Dryss sesamfrø over og skjær ett kryss fra ende til annen av brødet. Bak brødene i ca 20-25 min til det er gylden brunt.

Kylling tagine
4-5 porsjoner

2 løk i tynne skiver
3 ss ras al hanout
1/5 – 1 ts tørket chilliflak
3 fedd hvitløk
1 ss finrevet fersk ingefær
1 kilo kyllinglår ca 4/5 lår
300 ml kyllingkraft eller utblandet buljong
3 små gulrøtter i biter
Et par tråder safran
4 hele syltet sitroner
Fersk persille

Skjær to løk i halv ring og surr det på middelsvarme sammen med 2 ss oliven olje. Ha i 2 ss av krydderblandingen sammen med løken, sammen med litt salt til å hjelpe løken med å svette ut, men vær forsiktig med saltet ettersom buljongen har salt i seg. Ha i hvitløk og ingefær. Mens det får svette ut gnir du den resterende krydderblandingen i kyllinglårene.

Flytt den stekte løken i en liten bolle, skru opp varmen på pannen og brun kylling lårene på alle sider. Dersom pannen din er for liten gjør det i flere omganger for å få en fin karamellisering. Når lårene er gylden brune legger du dem til side.

Bland ut buljongterning i kokende vann og ha i en liten klype safran og legg det til side.

Legg den stekte løken i bunnen av taginen eller kokekaret du bruker, legg gulrøttene over, hel over kylling kraften eller utblandet buljong. Plasser kylling lårene over, legg på lokk og inn i forvarmet på 180 grader ovn.

La det stå i ovnen i ca. 50 minutter, de siste fem minuttene tar du av lokket og legger syltet sitroner i skiver rundt om i taginen for å dem gjennomvarme.

Dryss over fersk grovhakket persille og server med Khobz. Enda bedre blir det dersom du tar deg tid til å lage marinert oliven til å servere ved siden eller som forrett.

DSC_9692

Bare sånn for å understreke hvor godt det var! Men husk BismiAllah!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s